Ryzlink rýnský 2023 BETON

Víno se zlatou barvou, vůní vyzrálého peckového a tropického ovoce s osvěžující mineralitou. Víno suché se šťavnatou kyselinou. Víno zrálo v betonovém tanku vejcovitého tvaru. Tvar vejce pracuje spontánně s vínem s malým množstvím kyslíku. Vínu dodává minerální a plnou chuť.

250.00 

863 skladem

Nákupem získáte body do věrnostního programu.

Ročník

2023

Objem láhve

0,75l

Vinařská obec

Konice

Cukernatost hroznů

22,5 °NM

Bezcukerný extrakt

23,6 g/l

Zbytkový cukr

1,8 g/l

Kyseliny

7,6 g/l

Alkohol

13,7 %

Dostává se Vám do rukou unikátní víno z betonového vejce. Tvar vejce pracuje spontánně s vínem a díky své pórovitosti umožňuje aby do něj proniklo malé množství kyslíku. Materiál dodává vínu minerální a plnou chuť. Víno je nefiltrované a obsahuje jen minimum síry.

Proč BETON?

Betonový tank je od roku 2022 novinkou v našem vinařství a fenoménem poslední doby. Nicméně jde o poměrně starou a tradiční technologii výroby vína. Která se nedávno dostala zpět do módy. Tato nádoba především ohromí hlavně svým tvarem vejce, který umožňuje jak spontánní kvašení, tak i práci s vínem. Ryzlink rýnský doplňuje kolekci tři vín z této nádoby. Prvním vínem z vejce je Veltlínské zelené ročníku 2021, polosuché, následoval Sauvignon Blanc 2022, suché.

Tento tank máme od společnosti Nomblot, která získala vynikající pověst a jako taková zůstává jediným specializovaným výrobcem nádrží ve Francii. Popularitu tohoto materiálu dodává i rozšiřující se počet vinařství v České republice, kteří je zařazují do svého výrobního procesu.

Specifikace

Fermentace: betonový tank
Délka fermentace: 10 měsíců

Doporučujeme

Jídlo: K běžnému pití a degustaci, k sladkovodním i mořským rybám, plodům moře a sushi.
Dekantace: Minimálně 10 minut před podáváním.

Podávejte při teplotě 11 – 13 °C.

Archivace

Víno má výborné předpoklady k archivaci. Archivaci doporučujeme 2–6 let od lahvování, které proběhlo v srpnu roku 2024.