Nejdůležitější část vinařského roku je úspěšně za námi! Vinobraní 2023 přineslo několik výzev, ale i řadu zajímavých zkušeností.
Jak probíhalo vinobraní
Letos se první hrozny v našem vinařství začaly sbírat až 31. srpna a ke konci října 2023 skončila naše jedenáctá sezóna vinobraní. Letošní sběr začal v naši mladé historii vůbec nejpozději. Tento ročník přinesl několik výzev, ale i řadu zajímavých zkušeností.
U vinařů v našem okolí slyšíme každý den o snížené výnosnosti hroznů o desítky procent. U nás odhadujeme pokles ve výnosu mezi 5 až 10% maximálně. Za to nás velmi mile překvapila výlisnost, která dosahovala skoro 70% místo (průměrně lisujeme 60 až 63 litrů moštu ze 100kg hroznů).
Jaké vína očekávat
Vysoký extrakt, dostatek kyselin, výrazné odrůdové aromatické látky a vysoká barevnost dávají předpoklad pro plná vína s příjemnou kyselinkou.
Vypíchnout musíme hlavně Pálavu, kterou máme v našem vinařství letos poprvé. Výběr z bobulí! Až takové cukernatosti (29 °NM) dosáhla naše panenská sklizeň. Ovšem i další odrůdy mají vysokou cukernatost z vinohradu.
Jednotlivé odrůdy a jejich cukernatost:
- Cuvée – 21 °NM
- Rulandské šedé – 25 °NM
- Tramín červený – 26,5 °NM
- Dornfelder – 23,5 °NM
- Pálava – 29 °NM
- Veltlínské zelené – 22 °NM
- Ryzlink rýnský – 22,7 °NM
- Cabernet Sauvignon – 23,2 °NM
Milovníci moravských vín, máte se na co těšit!