Na štědrovečerním stole se otevírá cesta k novým a nezapomenutelným zážitkům s minerálními, lehkými, bílými, suchými víny, které dokonale doplní slavnostní atmosféru. K smaženému kaprovi zvolte víno, které zrálo v dřevěném sudu, nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě, které mohou překvapit i ty nejnáročnější gurmány!
Každý doušek vína může přinést další vrstvy aroma, které umocní váš zážitek a obohatí celé vánoční posedení. Klidně vyzkoušejte různé kombinace a nechte se unést kreativními spojeními chutí, která vás ohromí.
Kombinace vína a jídla
Objevování dokonalého spojení jídla a vína je jako malování obrazu, který se neustále rozvíjí a proměňuje. Hledání ideálního vína k pokrmu může být výzvou, ale nezapomínejte, že každý pokrm zasluhuje vinařský doprovod, který ho podtrhne: k rybí delikatesě a bílému masu se skvěle hodí bílé víno, zatímco červené maso si žádá víno červené, které dodá chuťové harmonii nový rozměr.
Nechte se okouzlit lehkými a suchými víny, které jsou přirozeně osvěžující a zanechávají pocit elegance. Mineralita vína nese v sobě magii, která dokonale doplňuje bohatství chutí pokrmů a vytváří nezapomenutelné kulinářské zážitky, jež zanechávají dojem na každém, kdo je ochutná.
Víno ke štědrovečerní večeři
Suchá vína z řady KLASIK jsou lehká, svěží a ovocitá. Nyní nabízíme Veltlínské zelené, právě Veltlín je jednou ze tří (patří sem ještě Sauvignon a Ryzlink) typických odrůd pro Znojemsko.
Veltlínské zelené 2023
Veltlínské zelené v chuti svěží, šťavnaté bílé víno s výraznou kyselinou a lehkou stoupou hořkých mandlí.
Doporučené jídlo: jemnější rybí maso, sladkovodní ryby
Naturální vína ze sudu
Výraznější vína s plnější chutí díky delšímu zrání v sudech. Tyto vína zásadně nefiltrujeme a snažíme se do nich zasahovat minimálně. Obsah síry u našich vín z řady NATURE udržujeme velmi nízký, pod 70 mg/l. Vína zrají minimálně 12 měsíců v dubovém nebo akátovém sudu o objemech 400 až 800 litrů.
Rulandské šedé z DUBu
Víno z dubového sudu s neutrální vůní s náznakem kompotované hrušky a perníku. V chuti je plné, harmonické, dlouhé s lehkou kořenitostí.
Doporučené jídlo: jemnější rybí maso, ale i výrazné ryby mezi které patří makrela, sleď, sardinky nebo ančovičky
Sauvignon blanc z AKÁTu
Harmonické víno z akátového sudu doplněno vůní hluchavek. V chuti je plné, dlouhé a angreštově ovocné s pikantní kyselinkou.
Doporučené jídlo: jemnější, libové bílé ryby jako je okoun, platýs nebo nějaký filet (k rybám, které se připravují s citronem a bylinkami
Vína z BETONu
Víno, které je spojené s našim prvním betonovým vejcem, které máme v našem vinařství od roku 2022. Tato nádoba především ohromí hlavně svým tvarem, který umožňuje jak spontánní kvašení, tak i práci s vínem. Beton díky svému poréznímu povrchu zaručuje minimální přísun kyslíku a uvolňuje minerální tóny, které podporují širší mohutnou chuť vína.
Sauvignon blanc z BETONu
Sauvignon Blanc 2022 je již druhým unikátním vínem z betonového tanku ve tvaru vejce. Víno má plnou chuť a výraznější barvu.
Doporučené jídlo: jemnější, libové bílé ryby jako je okoun, platýs nebo nějaký filet (k rybám, které se připravují s citronem a bylinkami
Ryzlink rýnský z BETONu
Nejmladší víno z našeho vejce. Víno se zlatou barvou, vůní vyzrálého peckového a tropického ovoce s osvěžující mineralitou. Víno suché se šťavnatou kyselinou.
Doporučené jídlo: pstruh, treska, nejlépe ryby, kterou jsou připravovány se směsí bylinek a koření
Opravdu jen suchá vína k rybám?
Ne! Určitě neuděláte chybu, když si k některým vínům vyberete například polosladký Ryzlink, který se dobře hodí k rybám kde použijete chilli nebo koriandr a podobné koření.
Samostatnou oblastí jsou mořské plody, které se krásně umí skloubit s bublinkami ať už je to frizzanté nebo šampaňské či prosecco. Bublinky nejlépe vyváží ústřice, hřebenatky nebo dokonce krevety. Neuškodí ani humr u kterého oceníte ovocná a svěží vína.
Ochutnejte k rybám i jiná vína z našeho vinařství